Πανίδα

Πανίδα

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Παρότι στην περιοχή δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική καταγραφή της πανίδας, είναι γνωστά αρκετά πράγματα για τα σπονδυλωτά κυρίως ζώα από επιμέρους παρατηρήσεις μελετητών και ντόπιων κατοίκων Γενικά πάντως, η πανίδα θεωρείται αρκετά πλούσια μιας και οι ανθρώπινες επεμβάσεις στην περιοχή παραμένουν ελάχιστες.

Όσο αφορά τα θηλαστικά της περιοχής, τα περισσότερα ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι, σκίουροι και άλλα είδη), η οποία είναι και η μεγαλύτερη παγκόσμια. Στην περιοχή έχει παρατηρηθεί επίσης σημαντικός αριθμός από αγριογούρουνα , ζαρκάδια και λαγούς. Αρκετά πλούσια είναι και η τάξη των σαρκοφάγων όπου παρατηρούνται κουνάβια, νυφίτσες, αγριόγατες, αλεπούδες και λύκοι.Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα (PROJECT ARCTOS, 1996), έχει επιβεβαιωθεί στα μέρη η παρουσία αρκούδας σε τακτική βάση. Η περιοχή του βορειοδυτικού Πωγωνίου μάλιστα, αποτελεί τη δυτικότερη περιοχή εξάπλωσης της αρκούδας στον ελλαδικό χώρο.

 

Ιδιαίτερα πλούσιος είναι και ο αριθμός των πουλιών που παρατηρείται στην περιοχή. Τα σχετικά ψηλά βουνά και ιδιαίτερα το όρος Νεμέρτσικα ή Δούσκο (2198 m), το φαράγγι Κουβαρά με την πυκνή βλάστηση και τα ανοίγματα στα βράχια, τα οροπέδια, η άφθονη τροφή καθώς και οι μικρών εκτάσεων καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προσφέρουν στα πουλιά και ιδιαίτερα στα αρπακτικά ασφαλή μέρη για φωλιές και ποικιλία τροφών. Στον ευρύτερο χώρο περιλαμβάνονται είδη όπως ο Ασπροπάρης, ο Κραυγαητός, ο Σταυραητός, το Σαϊνι, η Μεσοτσικλητάρα, ο Τσίφτης και πολλά άλλα.