Ειδήσεις

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

 Ξεχωριστή η σημερινή γιορτή για το χωριό μας, καθώς τιμά τον Άγιο Νικόλαο. Αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των Δολιωτών και όπως βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και κοσμεί την πλατεία, έτσι κατέχει ξεχωριστή θέση και στην καρδιά μας. Μπορεί σήμερα να μην γέμισε με φυσική παρουσία των συγχωριανών ο ναός, όμως, όλοι νοερά είμασταν εκεί, ευλαβικοί προσκυνητές! Ο Άγιος Νικόλαος είναι Μικρασιάτης άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Νικόλαος γεννήθηκε το 270 στα Πάταρα της Λυκίας, από Έλληνες γονείς ευκατάστατους. Ήταν επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας (Μικρά Ασία), γι' αυτό και αναφέρεται και ως Νικόλαος Μύρων, ανέπτυξε έντονη δράση για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο Άγιος Νικόλαος αποδήμησε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου (που εορτάζεται η μνήμη του) του έτους 343. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες αφαίρεσαν τα περισσότερα και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στην Βασιλική του Αγίου Νικολάου, που θεμελιώθηκε εκεί το 1087 ακριβώς για να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου. Την 10ην Μαΐου εορτάζεται η ημέρα μετακομιδής του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας προς το Μπάρι της Ιταλίας. Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης άγιος των Ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής του έχουν αναφερθεί θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Βοήθειά μας ο Άγιος στις φουρτούνες όχι μόνο της θάλασσας αλλά και της ζωής! Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Και του χρόνου με υγεία!

 

 Βίντεο του Σταύρου Παπαδόπουλου από τη γιορτή του Αγίου Νικολάου στο Δολό - 2023

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Από το ημερολόγιο της Αδελφότητας Δολού της Αθήνας με έργα του φίλου του Δολού Αβραάμ Παυλίδη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Κυκλοφόρησε το 158o φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2023),  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού  Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ.

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Εκδόθηκε η νέα ποιητική συλλογή  του Άγγελου Κούρου με τίτλο "ΕΜΜΕΤΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ". Πρόκειται για την δέκατη ποιητική συλλογή του Άγγελου η οποία εκδόθηκε το έτος 2023, από τον εκδοτικό οίκο “ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ” και σε διακίνηση από τις εκδόσεις "Ανάβαση".

Οι "ΕΜΜΕΤΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ " του Άγγελου Κούρου αποτελούν επιλογή στίχων για τραγούδια, μια στιχουργία των σύντομων ιστοριών ή των μεγάλων παρομοιώσεων, άλλοτε με λυρική κι άλλοτε με ανέμελη διάθεση. Τραγούδια με θέμα την προσμονή ή την αποδρομή του έρωτα, καθώς και απ’ τη ζωή στις μέρες και στις νύχτες της πόλης.

Περιεχόμενα

ΤΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΥ
ΚΙ ΑΠΟΨΕ
ΑΧ ΜΟΥ 'ΧΕΙΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΦΙΔΙ
ΜΙΑ ΜΥΡΤΙΑ
ΔΑΣΑΡΧΗΣ
ΝΥΧΤΑ ΓΛΥΚΙΑ
ΑΠΛΩΣΕΣ ΠΑΛΙ ΜΠΕΤΟΝΙΑ
ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ
ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΑΜ
ΗΘΕΛΑ ΝΑ 'ΜΟΥΝΑ ΕΚΕΙ
ΒΟΥΝΑ
ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ ΙΩΑΝΝΑ
ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ
ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΟΣ έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Κόφτες» (ΤΥΠΩΘΗΤΩ - GUTENBERG, 2008), «Δρόμος για το καλοκαίρι» (ΗΡΙΔΑΝΟΣ, 2012), «Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο» (ΜΕΛΑΝΙ, 2014), «Σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω» (ΚΑΠΑ, 2020), “A Way to Summer” (KDP, 2020), «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ, 2021), «Βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της ελληνικής επανάστασης» (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ, 2021), «I swear to you on the mountain, I have no holier oath» (ΑΝΑΒΑΣΗ, 2022), «Στέγνια» (ΚΑΠΑ, 2022). Η συλλογή “A Way to Summer” αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της συλλογής «Δρόμος για το καλοκαίρι» και διενεργήθηκε από τον Angelos Sakkis στο πλαίσιο του Paros Poetry and Translation Symposium (Athens, 2017).
Η συλλογή “ I swear to you on the mountain, I have no holier oath” αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της συλλογής ««Σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω» και διενεργήθηκε από τον Angelos Sakkis. Η «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» από τις εκδόσεις ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ (ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ) περιλαμβάνει ποιήματα της περιόδου 2008-2020, με επιμέλεια του Μιχάλη Μεταξά, ενώ εμπεριέχονται αποσπάσματα κριτικών σημειωμάτων των Μιχάλη Γκανά, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου κ.α. Ποιήματα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα ποίησης ενώ έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Τα Ποιητικά, Ποιείν, Poetix, Μανδραγόρας, Οδός Πανός. Μεταφράσεις ποιημάτων του έχουν γίνει στην αγγλική, ισπανική και σκωτσέζικη γλώσσα, (Scots), ενώ η συλλογή “A Way to Summer” παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Poetry Blog “Aim for Wide Water”).

Ευχόμαστε στον Άγγελο καλοτάξιδη και αυτή η ποιητική του συλλογή και πάντα πολλές επιτυχίες και δημιουργική έμπνευση.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές 8-10-2023 για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Δολού, επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, ο Βαγγέλης Δάκας, με την πλούσια προσφορά του στο χωριό μας.

Συγχαίρουμε τον Βαγγέλη και του εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας, για υγεία και καλή  δύναμη στη νέα πενταετή θητεία του, κάνοντας πράξη τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του για το αγαπημένο μας Δολό, μέσα από τις αρχές και τις αξίες που τον διέπουν στην διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια.

 

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Από την σημερινή επανάληψη της εκπομπής ¨Ελλήνων Δρώμενα¨ στην ΕΤ3, που αξίζει να την δούμε είτε για πρώτη φορά ή σε επανάληψη όσοι την είχαν δει το 2012. Συμμετέχουν και οι χωριανοί μας Φανή Δημοπούλου, Μήτσος Πότσης, Γιώργος Νάστος, Πάνος Κούρος και Λευτέρης Φωτόπουλος. 

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

 

Στις 15 Αυγούστου 2023 στο Δολό, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ¨Δολιώτικα 2023¨, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το βιβλίο ¨Ο ληστής Χατζηγομάρας στο Δολό Ιωαννίνων¨, που εκδόθηκε από την ομάδα ¨Οβίρα¨ και αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός του 1874. Σχεδόν ένα αιώνα αργότερα ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, ηθοποιός, καθηγητής ορθοφωνίας στη σχολή του Εθνικού θεάτρου Αθηνών έγραψε το μονόπρακτο "Το πλιάτσικο του Χατζηγομάρα" περιγράφοντας το γεγονός του διαβόητου Τουρκαλβανού αρχιληστή Χατζηγομάρα, που επιτέθηκε σε σπίτι στο Δολό παίρνοντας όμηρο 7χρονο παιδάκι με σκοπό τα λύτρα....

Η ¨Οβίρα¨ είναι ομάδα ανθρώπων με καταγωγή το Δολό Πωγωνίου και αποτελεί άτυπο βραχίονα πολιτιστικών δράσεων της Αδελφότητας Δολού Αθηνών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων. 

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

το πρώτο μέρος από την θεατρική παράσταση ¨Ο Δένδρος¨που παρουσίασε στο Δολό Ιωαννίνων η θεατρική ομάδα Όνειρόδραμα", με συνθέτη και πρωταγωνιστή τον χωριανό μας Βασίλη Παπαλαζάρου. Συμμετείχαν και τα παιδιά της "Κιβωτού του κόσμου" της Πωγωνιανής.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Το ¨Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής¨ διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 2 Οκτωβρίου 2023, μεγάλη συναυλία με τραγούδια της ξενιτιάς και της αγάπης που προέρχονται από τα σημαντικότερα μουσικά ιδιώματα της Ηπείρου. Συμμετείχαν κυρίως νέοι στην ηλικία οργανοπαίκτες παραδοσιακής μουσικής και καταξιωμένοι τραγουδιστές, καθώς και το πολυφωνικό συγκρότημα ¨Ηνορο¨. ¨ Το Λύκειο των Ελληνίδων¨ πλαισίωσε τους μουσικούς με χορούς από όλες τις περιοχές της Ηπείρου, το Πωγώνι, το Ζαγόρι, την Κόνιτσα, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία. Η ιδιαιτερότητα του Πωγωνίσιου τραγουδιού έλαμψε με την παρουσία της, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και όχι μόνο, αφήνοντας για άλλη μια φορά το στίγμα της!!!

 

Ζητούμε συγνώμη για την ποιότητα του βίντεο!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το καθιερωμένο ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ, στις 17 Αυγούστου 2023 στο  Δολό. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες (5.0 πρωινή!). Το φαγητό πεντανόστιμο, όπως και το συγκρότημα του χωριανού μας Δάκα, με τον Βασίλη Δάκα στο κλαρίνο, τον Βαγγέλη Δάκα στο τραγούδι, όπως επίσης στο τραγούδι οι Γιώργος Πότσης και ο Γιάννης Σμπόνιας, στο λαούτο ο Χρόνης Καραγιάννης, στο βιολί ο Κώστας Νεοφώτιστος και στο ντέφι ο Γιώργος Καλτσούνης, που ενθουσίασαν τους χορευτές μας.

Απολαύστε τους:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 21