ΑΡΧΙΚΗ

ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2017

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το Αντάμωμα των απανταχού Δολιωτών, είναι πλέον ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί στην συνείδηση όλων μας και που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στις 17 Αυγούστου, στο χωριό μας. Έτσι και φέτος συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών, ανταμώσαμε και πάλι την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, στο όμορφο χωριό μας.

Το ετήσιο «ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ», που θεωρείται η πιο σημαντική εκδήλωση της χρονιάς βοηθά στη διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Δολιωτών. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός είναι αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό μας, στις ρίζες που μας κρατούν δεμένους με τον τόπο μας. Ανταμώσαμε χωριανοί και φίλοι του Δολού. Βρεθήκαμε εκεί για να ξαναθυμηθούμε τα παλιά, ανταμώσαμε με φίλους και γνωστούς και ξαναφέραμε στη μνήμη μας τα παιδικά μας χρόνια.

Η εκδήλωση είναι φορτωμένη με βιώματα μιας άλλης εποχής. Η χαρά και η συγκίνηση περίσσευε.

Με δεδομένο τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η πατρίδα μας, η εξακολούθηση αναβίωσης της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα, πόσο μάλλον όταν σ’ αυτήν την προσπάθεια βγαίνουνε μπροστά τα παιδιά μας, το μέλλον αυτού του τόπου. Η νεολαία μας, όπως πάντα, είχε την φροντίδα του τραπεζιού, καθώς και το σερβίρισμα του νοστιμότατου (κατά κοινή ομολογία) παραδοσιακού φαγητού (κρέας με πιλάφι), συνεπικουρούμενη από τους μεγαλύτερους στην προετοιμασία των λοιπών εδεσμάτων. Σημαντικές εξ άλλου, όπως πάντα, ήταν οι προσφορές σε κτηνοτροφικά προϊόντα, των χωριανών μας Φόρη Κωσταρά και Πάνου Κούρου. Πριν αρχίσει το γλέντι, χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους όλων των Δολιωτών, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων Γιάννης Μποντίνης.

Χαρούμενη νότα έδωσε η παρουσία των παιδιών της “Κιβωτού του Κόσμου“, που φιλοξενούνται στην Πωγωνιανή και τα οποία συμμετείχαν ενεργά και στο χορό. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και να ευχαριστήσουμε και όλους και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίας τους, τη νεολαία κυρίως αλλά και τους μεγαλύτερης ηλικίας, που κατάφεραν να παρουσιάσουν μια εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση, αποδεικνύοντας πως η παράδοση πρέπει να διατηρείται και να προωθείται σε κάθε ευκαιρία. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η πρώτη παρουσία σε «ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ», του νεαρού χωριανού μας Βασίλη Δάκα (γιο του Βαγγέλη) στο κλαρίνο, που άφησε ομολογουμένως τις καλύτερες εντυπώσεις και κέρδισε τις καρδιές όλων των παρισταμένων, χειροκροτώντας τον! Μαζί του τον συνόδευαν αξιόλογοι καλλιτέχνες του είδους, στο βιολί ο Γιάννης Νίνης, στο λαούτο ο Σωτήρης Καραγιάννης, στο ντέφι ο Σπύρος Γκουγιάννος και ο Θανάσης Ζέκιος και στο τραγούδι ο δικός μας Βαγγέλης Δάκας με την χαρακτηριστική του πωγωνήσια χροιά της φωνής του και ο πωγωνήσιος Γιάννης Σμπόνιας. Το εκπληκτικό αυτό μουσικό σύνολο και το κέφι των χορευτών ανέβασαν το θερμόμετρο του κεφιού στα ύψη μέχρι τις 7 η ώρα το πρωί.

Άλλωστε, τι είναι το Αντάμωμα; Είναι ο θησαυρός της παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να τα χάσουμε…

Και του χρόνου!!