ΑΡΧΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Κωσταρά

Αξιολόγηση Χρήστη: 2 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στα Γιάννενα απεβίωσε η σύζυγος του Χριστόφορου Κωσταρά, η αγαπητή σε όλους Μαριάννα. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στο Δολό στις 4.00 το απόγευμα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στον Φόρη και στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει. 

Από τον Γιάννη Μποντίνη:

Έσβησε το "αστέρι". Σκοτείνιασε το χωριό μας.

ΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΣ             

Είναι στιγμές, που παρά την όποια δύναμη και αν επιστρατεύσει κανείς, εκείνο που επικρατεί είναι η θλίψη και ο πόνος που προκαλεί ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου. Ανάλογες στιγμές είναι και τούτες που βιώνουμε αγαπητή Μαριάννα, όλοι εμείς, η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συμπολίτες σου με τον ξαφνικό και άδικο  χαμό σου. Πικρός ο χωρισμός όταν έρχεται νωρίς και αφήνει πίσω του κενά και προοπτικές που δεν εκπληρώθηκαν. Αποχαιρετώντας σε, με βαθιά συγκίνηση,  αποχαιρετούμε έναν σπάνιο και αγαπημένο  άνθρωπο στο πρόσωπο του οποίου συνέκλιναν χαρακτηριστικά τα οποία καθόρισαν και την πορεία της ζωής σου, του ήθους, της αξιοπρέπειας, της προσφοράς,  της αγάπης, της δημιουργικότητας, όλα όσα συνθέτουν μια ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα, με αποκορύφωμα την δωρεά οργάνων, μια ανιδιοτελή πράξη, υψίστης μορφής  εθελοντικής προσφοράς.   Είναι γεγονός πως όλοι όσοι σε γνώρισαν, μόνο καλά λόγια μπορούν να πουν για σένα. Πώς να μπορούν άλλωστε να πράξουν αλλιώς, αφού διέθετες μια τόσο στοργική  ψυχή.  Και, ενώ, λοιπόν, όλα έδειχναν ότι θα έπαιρναν τον δρόμο που εστίαζες προς την επιτυχία του ονείρου και στόχου σου, μαζί με τον αγαπημένο σου Χριστόφορο, η μοίρα έδειξε με τον πιο άδικο και σκληρό τρόπο ότι κανείς δεν πρέπει να λογαριάζει χωρίς αυτή…                                                                                                                                   Ήταν η  27η του Σεπτέμβρη που έσβησε  το αστέρι   και έτρεξε να φωτίσει άλλους τόπους μακρινούς να μεταφέρει την αγάπη σου, αγάπη που την στολίζουν οι Αρετές σου. Ας είναι «μακαρία η οδός» σου. Όλοι παρακαλούμε το Θεό να αναπαύσει την ψυχή σου «εν σκηναίς δικαίων» και να παρηγορεί τον αγαπημένο σου Χριστόφορο και τους συγγενείς σου. Ακόμη από τα βάθη της ψυχής μας ευχόμαστε να είναι ελαφρό το χώμα της φιλόξενης Δολιώτικης γης, που σε σκέπασε.

Καλό ταξίδι, αγαπημένη μας Μαριάννα και να μην πάψεις ποτέ να λάμπεις και να χαμογελάς από εκεί πάνω

                                                                                                  

               

 

Από τον Φοίβο Κουβαρά:

Είμαστε όλοι σήμερα εδώ άλλοι με φυσική παρουσία και οι περισσότεροι μέσω του διαδικτύου. Οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου και όσοι είχαν την τιμή και την ευτυχία να σε γνωρί­σουν, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και εκτίμησης σε σένα αλησμόνητη Μαριάνα.

Θα μπορούσε κανείς να μιλάει για το μεγαλείο της ψυχής , την καλοσύνη και τις αρετές σου. Αλλά οι στιγ­μές είναι για όλους μας δύσκολες και εμείς που είχαμε την τιμή, βρισκόμαστε απροετοίμαστοι και σε δυσκολία να πώ περισσότερα. Για όλους ο χαμός σου είναι κάτι το αβάσταχο. Αλλα τι να πει κανείς και πώς να παρηγορήσει τον χαροκαμένο σύζυγό σου και όλους τους συγγε­νείς σου.

Το μόνο που μπορούμε είναι να στραφούμε πρός τον Κύ­ριο και να τον παρακαλέσουμε με αυτά τα λόγια" Σύ κύριε που κόσμους κυβερνάς, Σύ που είσαι η πηγή της αγάπης της δικαιοσύνης της αλήθειας και της ευσπλαχνίας, ρίξε το βλέμμα σου εδώ στην κρίσιμη αυτή ώρα. Δώσε Κύριε κουράγιο και δύναμη στον χαροκαμένο σύζυγο της Μαριάνας, Χριστόφορο να συνεχίσει την ζωή και το έργο σου και στείλε σ' αυτόν την εξ ύψους παρηγορία. Σε κλαίνε οι συγγενείς σου. Σε κλαίνε οι φίλοι σου, σε κλαίει ολόκληρος ο κόσμος του Δολού και του Πωγωνίου. Ας είναι ανάλαφρο το χώμα που θα σε σκεπάσει σε αυτή την ήρεμη γωνιά της Ελλάδας.

 

Από την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»:

 

Με ψιλόβροχο,  λες και ήταν το δάκρυ του θλιμμένου  Ουρανού,  και με «βουβό» τον πόνο,  πλήθος κόσμου  συνόδευσε χθες το απόγευμα στην τελευταία της κατοικία στο Δολό Πωγωνίου, την Μαριάννα σύζυγο του Χριστόφορου Κωσταρά, η οποία έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. 

Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε τους κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου, αλλά και όλους όσοι την είχαν γνωρίσει, είτε επισκεπτόμενοι το Αγροτουριστικό συγκρότημα που είχε δημιουργήσει μαζί με τον Χριστόφορο στο Δολό, -αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, φιλοξενώντας κατά καιρούς πολιτικούς, επιχειρηματίες, κ.α.- αλλά και όσοι την έζησαν από την έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα που είχε αναπτύξει. 

Επιστέγασμα αυτής ήταν η απόφασή της να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, με έδρα το Δολό για να βοηθάει την ακριτική περιοχή και να χορηγεί υποτροφίες σε άπορα παιδιά. Δεν πρόλαβε μεν να δει το όνειρό της πραγματικότητα, πρόλαβε όμως με συνεργάτες της  και τον αγαπημένο της σύζυγο Χριστόφορο να βάλει τις βάσεις, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα και να κρατά ζωντανή τη μνήμη της. 

Η Μαριάννα κατέληξε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο παρά τις προσπάθειες των γιατρών, στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Η καταγωγή της ήταν από το Καστελόριζο και ο πατέρας της φημισμένος εκδότης στην Αγγλία. Η ίδια σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία, αλλά τελικά επέλεξε να κάνει αυτό που τη γέμιζε περισσότερο, δηλαδή η επαφή με τη φύση και  η ενασχόλησή της  με τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις στην άλλη εσχατιά της Ελλάδος - από τον τόπο καταγωγής της- το ακριτικό Δολό. 

Στην τελευταία της κατοικία χθες, όπως προαναφέραμε τη συνόδευσε όλο σχεδόν το Πωγώνι, αλλά και πολλοί γνωστοί της από τα Γιάννενα και άλλα μέρη. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιάννης Αβέρωφ, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου,  Στέλιος Κουκουλάρης, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας., ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης κ.α. 

Στη σορό της κατατέθηκαν πολλά στεφάνια, μεταξύ των οποίων του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα και του ζεύγους του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα και Νατάσας Καραμανλή. Πολλές ήταν και οι χρηματικές δωρεές για τις Εκκλησίες του Δολού, για την «Κιβωτό του Κόσμου» κ.α.. 

Η Μαριάννα Κωσταρά πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας έντονο το στίγμα της στο ακριτικό Πωγώνι και ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Αιωνία η μνήμη της!.. 

 

Από την εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ»:

Μεγαλείο ψυχής από την οικογένεια της Μ. Κωσταρά

Ζωή με τον θάνατό της έδωσε η Μαριάννα Κωσταρά, σύζυγος του ιδιοκτήτη του γνωστού αγροτουριστικού συγκροτήματος στο Δολό Πωγωνίου Χριστόφορου Κωσταρά, η οποία κατέληξε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 61 ετών.

Τις βραδινές ώρες της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων η λήψη οργάνων της, που προσφέρθηκαν για δωρεά,

Η διοίκηση του ΠΓΝΙ ευχαριστεί βαθύτατα τους οικείους της Μ. Κωσταρά, οι οποίοι, όπως αναφέρει, «είχαν το μεγαλείο να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας», καθώς και τους συντονιστές μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου μας, το προσωπικό της ΜΕΘ και τις χειρουργικές ομάδες λήψης των οργάνων (χειρουργική κλινική ΠΓΝΙ, χειρουργική ομάδα Ωνασείου και Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης), οι οποίοι διεκπεραίωσαν το δύσκολο αυτό έργο.

 

Από τον Δημήτρη Ζέρβα:

ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

 

Ημουν έτοιμος να στείλω το κείμενο για το πολιτιστικό κενό που άφησε ο Λάκης Παπαϊωάννου, να προλάβω την προθεσμία της εφημερίδας, όταν έμαθα από τον Αγγελο τα μαύρα μαντάτα. Αδυνατούσα να το πιστέψω. Το βράδυ ξαναρώτησα

τον Αγγελο σαν να ήθελα να μην μου το επιβεβαιώσει.

Πολύ πρόωρη και ανυπολόγιστη η απώλεια. Για τον άνθρωπο της, για το Δολό. Η

Μαριάννα ήταν από μόνη της ένα Πολιτιστικό Κεφάλαιο. Αναντικατάστατη. Υψηλής

μόρφωσης, καλλιέργειας και ευαισθησίας. ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΗΣ. Ευκατάστατη, άφησε Αγγλία και λούσα αλλά και την πατρογονική γη στο νοτιοανατολικότερο μέρος της Ελλάδας (Καστελόριζο) για να έρθει στο βορειοδυτικότερο ως άλλος Ντέιβιντ Θορώ για να αφήσει εκεί της σφραγίδα της.

Με τον σύντροφό της αποτελούσαν το ιδανικό δίδυμο. Με τις ιδιαίτερες ικανότητες και προσόντα του ο καθένας, αλληλοσυμπληρώνονταν και πραγματοποιούσαν σχέδια και οράματα. Η προσφορά τους τεράστια. Μιλάνε τα έργα.

Αδερφέ Φόρη, καλή δύναμη. Συνέχισε έτσι, συνέχισε δυνατά.