ΑΡΧΙΚΗ

Παραδοσιακός θερισμός και αλώνισμα στο Δολό

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο Φόρης Κωσταράς και ο Σταύρος Παπαδόπουλος (aromata vostinas), μας εξέπληξαν και πάλι με τις αναβιώσεις των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, όχι σαν εργασίες τώρα πια, αλλά σαν νοσταλγικές αναμνήσεις, με το επιτυχημένο ντοκυμαντέρ «Θερισμός - Αλώνισμα – Λίχνισμα σιταριού».

Η αναβίωση του παραδοσιακού θερισμού και αλωνισμού θύμισε στους μεγαλύτερους, εικόνες από το παρελθόν, πριν τα ζώα αντικατασταθούν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Αν και ο κόπος τους μειώθηκε με τη χρήση των μηχανών, δεν παύουν να νοσταλγούν την ατμόσφαιρα ευφορίας και χαράς που επικρατούσε τότε που αλώνιζαν ακόμη με τα άλογα και τα βόδια. Στους νέους μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλιότερη δύσκολη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για τον βιωματικό δεσμό της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.

Η προστασία κι η ανάδειξη της παράδοσης έχει καθοριστική σπουδαιότητα κι αποτελεί ατομική υποχρέωση και συλλογική ευθύνη, με στόχο να επιδιώκεται από την κοινωνία η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά και των τοπικών μας παραδόσεων.