Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τον Αύγουστο στο Δολό και μάλιστα μέσα στο 5ήμερο από 15 έως 19 Αυγούστου.
Η αρχή έγινε με ένα κοινωνικό γεγονός στις 15 Αυγούστου, ο γάμος ενός ζευγαριού Δολιώτικου, του Αλέξανδρου Παπανδρέου (γιο του Νίκου και της Δέσποινας) και της Λαμπρινής Φωτοπούλου (κόρη του Φώτη και της Γεωργίας ). Υπάρχουν γάμοι που ξεχωρίζουν, όχι επειδή είναι ακριβοί ή φανταχτεροί, αλλά επειδή είναι διαφορετικοί από τους συνηθισμένους, μια κατηγορία τέτοιων γάμων είναι αναμφισβήτητα οι γάμοι των στρατιωτικών. Ένας τέτοιος γάμος ήταν και του Αλέξανδρου και της Λαμπρινής, όπου αφού τελέσθηκε το μυστήριο… ξεκίνησαν τα δύσκολα για τον γαμπρό. Οι συνάδελφοι του γαμπρού – όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις – σχηματίζουν αψίδα με τα ξίφη τους, αποδίδοντας τιμές στους νεόνυμφους. Οι νεόνυμφοι με τη σειρά τους περνούν κάτω από τα ξίφη. Οι συνάδελφοι όμως διακόπτουν την πορεία του ζευγαριού και κάπως έτσι ξεκινούν τα καψόνια για τον γαμπρό!
Αλέξανδρε και Λαμπρινή ευχόμαστε βίον ανθόσπαρτον.
Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
- Επίδειξη ανοίγματος φύλλου για παρασκευή πίτας
Πίτες με χειροποίητο φύλλο! Όλοι τις αγαπάμε! Στην Ελλάδα από άκρη σε άκρη και πολύ περισσότερο στην περιοχή μας, οι πίτες έχουν την τιμητική τους χειμώνα καλοκαίρι με κάθε λογής γέμιση. Οι συνταγές για πίτες με χειροποίητο φύλο περνάνε από γενιά σε γενιά. Είναι παράδοση! Στα μάτια όμως των περισσοτέρων φαντάζει πολύ δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργικό. Παράλληλα όμως σε πολλούς φέρνει αμέτρητες αναμνήσεις, παιδικές, ευχάριστες, αξέχαστες. Ποιος δεν θα ξεχάσει τις φορές που καθόμασταν δίπλα στη γιαγιά, να παρακολουθούμε όλη την διαδικασία παραγωγής μιας απλής, παραδοσιακής πίτας. Από το άνοιγμα του φύλλου με τον κλασικό καλαμίδι και την παρασκευή της γέμισης, μέχρι το ψήσιμο και να ….λιποθυμάς από την ευωδιά!
Η Δολιώτισσα Λίτσα Βραβορίτη, με τη μεγάλη της πείρα και τη δεξιοτεχνία της, παρουσιάζοντας με πολύ ωραίο τρόπο την τεχνική του ανοίγματος χωριάτικου φύλλου για την παρασκευή πίτας, απέδειξε πόσο εύκολο είναι να µάθουμε την τεχνική ανοίγματος του φύλλου ώστε να αναβιώσουμε στην καθημερινότητά μας τις πίτες που έκαναν οι γιαγιάδες µας παλιότερα. Επεκτείνοντας και στην παρασκευή της γέμισης μέχρι το ψήσιμο της. Στη συνέχεια δύο από τους θεατές (η Ευτυχία και ο Φοίβος) δοκίμασαν τις ικανότητές τους στο άνοιγμα του φύλλου, με μεγάλη επιτυχία!
- Επίδειξη δεσίματος ομπόλιας
Ακολούθησε η παρουσίαση από την Δολιώτισσα Ντίνα Κουτσουμπίνα η τεχνική του δεσίματος της ομπόλιας (μαντήλι της Πωγωνήσιας ενδυμασίας),πάνω στην ...υπομονετική Σταυρούλα, που αποτελεί ένα δύσκολο μέρος του ντυσίματος της Πωγωνήσιας.
Η λαϊκή φορεσιά στο Πωγώνι, έργο ειδικών τεχνιτών αντανακλά τα βιώματα της ψυχής των απλών ανθρώπων. Η ενδυμασία είναι εντελώς ιδιότυπη και μάλλινη που ταιριάζει στο κλίμα του τόπου. Το πιο χαρακτηριστικό εξάρτημα της Πωγωνίσιας φορεσιάς είναι η ομπόλια. Η ομπόλια, αυτός ο μοναδικός κεφαλόδεσμος στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε όλη τη Βαλκανική, είναι το στολίδι της Πωγωνίσιας φορεσιάς, εκεί φαίνεται όλη η αρχοντιά, η δεξιοτεχνία και η ομορφιά της φορεσιάς της. Η ομπόλια έχει μήκος 4μ. περίπου και πλάτος 0,25 μ.., χρώματος λευκοκίτρινου (βαμένη με σαφράν), μεταξωτή. Όλες οι ομπόλιες, έχουν στα δύο τους άκρα (την ρούσα), μια κόκκινη γραμμή περίπου ένα δάκτυλο φάρδος, που υφαίνεται με κόκκινα βαμβακερά νήματα. γνωστές ως πόσια. Κατά το δέσιμό της το ένα πόσι πρέπει να πέφτει στο μέτωπο (ανάμεσα στο δεξί φρύδι και στο αυτί) και το άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
- Έκθεση φωτογραφίας
Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας των νέων του χωριού, στην ισόγειο αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, από τον Δολιώτη ηθοποιό Βασίλη Παπαλαζάρου. Την έκθεση διοργάνωσε η Αδελφότητα Αθηνών με έργα των νέων του χωριού: Ηλιάνας Καψωκόλη, Χαράς Παγούνη, Μαρίας Ρουμελιώτη, Μυρτώς Χρήστου και Άννας Χριστοδούλου. Η εκτύπωση των φωτογραφιών και τα γραφικά της έκθεσης έγιναν από τον Φοίβο Κουβαρά. Στο στήσιμο της έκθεσης συμμετείχαν οι: Χρήστος Βαγιάτης, Χαρά Παγούνη, Μυρτώ Χρήστου, Βασίλης Βαλεράς και Ιωάννα Ανάγνου.
Ο Βασίλης Παπαλαζάρου παρουσιάζοντας την έκθεση επεσήμανε: «Η έκθεση σαν κεντρικό άξονα έχει το Δολό, αλλά σαν σημείο αναφοράς, σαν σημείο που αγαπάμε πάρα πολύ και θέλουμε τον Αύγουστο εδώ και να κάνουμε τις διακοπές μας. Υπάρχουν όμως και άλλα μέρη που μπορούμε να βρεθούμε σε άλλα σημεία χρονικά, είτε είναι χειμώνας ή φθινόπωρο, που να μας θυμίσει κάτι συγκεκριμένο από το χωριό μας και να πούμε ά! σαν να είμαστε στο Δολό. Οπότε ξεκινάει μια έκθεση που δεν είναι μόνο το Δολό αλλά έχει σαν σημείο αναφοράς το Δολό».
Βίντεο με τις φωτογραφίες που εκτέθηκαν τον Αύγουστο του 2018 στην ισόγειο αίθουσα του Δημοτικού σχολείου του Δολού, των νέων με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Αθηνών. Μουσική υπόκρουση "μπεράτι" με τον Κώστα Βέρδη από το διπλό μουσικό cd "Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα, άνοιξε πες μας καμπόσα" εσωτερική παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων.
- Το άλμπουμ της Ανθούλας Ράπτη – Ζέρβα
Μια έκπληξη μας περίμενε στην περιήγησή μας στην έκθεση φωτογραφίας. Πάνω σε ένα τραπέζι αναπαυόταν διακριτικά ένα άλμπουμ. Το εξώφυλλο μαρτυρούσε την πατρότητά του, ήταν της Ανθούλας. Ξεφυλλίζοντάς το θαυμάσαμε τα έργα της που πηγάζουν από το πηγαίο ταλέντο της, στη ζωγραφική, που ομολογουμένως δεν το γνωρίζαμε. Συγχαρητήρια στην Ανθούλα.
- Προβολή της ταινίας "Αλαφροΐσκιωτος"
Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε η προβολή της ταινίας του χωριανού μας Άγγελου Κούρου με τίτλο "Αλαφροΐσκιωτος",
Η θεατρική ομάδα των νέων του Δολού "ΟΒΙΡΑ" μετά τις επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα που παρουσίαζε κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 10 χρόνια, αποφάσισε πέρυσι να πραγματοποιήσει την πρώτη της κινηματογραφική ταινία. Τίτλος της ταινίας "Αλαφροΐσκιωτος", σε σενάριο και σκηνοθεσία Άγγελου Κούρου, μοντάζ και μιξάζ του ιδίου και της Γεωργίας Κονταξή. Στο στήσιμο του σεναρίου βοηθήσανε ο Βασίλης Παπαλαζάρου και η Μυρτώ Χρήστου. Στην ταινία, διάρκειας 35 λεπτών, παίζουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας "ΟΒΙΡΑΣ". Η ταινία αποκόμισε ευμενή σχόλια από τους παραυρεθέντες θεατές, εντυπωσιάζοντας ιδιαίτερα η αυθεντική φωνή στο τραγούδι του Πάνου Κούρου, πραγματικό ταλέντο.
Συγχαρητήρια στον Άγγελο και σε όλους τους συντελεστές της ταινίας, την οποία ελπίζουμε να την μεταδώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα μας.
Στη συνέχεια προβλήθηκε και άλλη μία ταινία του Άγγελου, μικρού μήκους αυτή (9 λεπτών), "Η Αγία Τριάδα των Βουνών" που εκτυλίσσεται στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας με τον Άκη Φωτόπουλο, που άρεσε και αυτή.
- Με την γκάιντα του Δημήτρη
Μια Αυγουστιάτικη (16-8-2018) βραδιά, απρόσμενα, εκτός των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ο Δημήτρης Τσιγγενόπουλος (γιος του Κυριάκου και της Κορνηλίας Τζίμου, δισέγγονος του Γιώργου Τζίμου), μας επιφύλαξε μια έκπληξη με την γκάιντα του. Συγκεντρωμένοι, όπως κάθε βράδυ στο καφενείο, σχολιάζοντας τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν (έκθεση φωτογραφίας και προβολή της ταινίας), ακούμε ξαφνικά τη μελωδία της γκάιντας. Πρωτόγνωρο όργανο για το Πωγώνι, όπου την ...... αποκλειστικότητα έχει το κλαρίνο. Ήταν ο Δημήτρης που μόλις είχε ξεκινήσει να παίζει την αγαπημένη του γκάιντα που έφερε μαζί του για το σύντομο ταξίδι του στο χωριό. Πάραυτα όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκέντρωσαν την προσοχή τους και απόλαυσαν το ωραίο παίξιμο του Δημήτρη, τον οποίο πλαισίωσε με το ντέφι και τον συνόδευσε και στο τραγούδι ο Βαγγέλης Φωτόπουλος, με επιτυχία.
Το κέφι δυνάμωσε και σειρά είχε ο χορός!
Ενημερωτικά, ο Δημήτρης συμμετέχει ενεργά σε μουσικό συγκρότημα και ότι ανελλιπώς είναι παρών στις εκδηλώσεις του χωριού, δείχνοντας την αγάπη του για το Δολό. Ο Δημήτρης Τσιγγενόπουλος, παράλληλα με τις σπουδές του, ασχολείται τα τελευταία χρόνια (από το 2014) με τη γκάιντα καθώς και με τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου καταγωγής του, το ΔΑΣΚΙΟ Ημαθίας. Σημαντική βοήθεια, όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, "είχε από τη γιαγιά του Βιργινία που με την πολύτιμη βοήθειά της του προσέφερε τις γνώσεις και τα αξιοσέβαστα τραγούδια του χωριού του που για 70 χρόνια κρατούσε μέσα της ". Αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησης είναι η δημιουργία ενός cd με παραδοσιακά τοπικά τραγούδια του Δασκίου με τίτλο «Τα Δασκιώτικα», όπου παίζει την γκάιντα και τραγουδάει ο ίδιος.
Συγχαρητήρια στον Δημήτρη, για την ευχάριστη αυτή έκπληξη που μας επιφύλαξε και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.
- "Αρχιτεκτονικός περίπατος"
Το πρωί της 17ης Αυγούστου έγινε ο προγραμματισμένος "Αρχιτεκτονικός περίπατος" στον οικισμό του Δολού από τον χωριανό μας πολιτικό μηχανικό Άρη Υφαντή, που ξενάγησε στα σοκάκια του χωριού περιγράφοντας την αρχιτεκτονική των κτισμάτων του χωριού, που ως γνωστόν είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.
- "Τα παιδία παίζει"
Το Σάββατο 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το "Τα παιδία παίζει", για το οποίο έπεται συνέχεια.
Τέλος την Κυριακή 9 Αυγούστου τελέστηκε η βάπτιση του γιου του Άγγελου Κούρου και της Γεωργίας, στο Ναό του Αγίου Νικολάου και του δόθηκε ο όνομα Γεώργιος. Ευχόμαστε να τους ζήσει και να το καμαρώνουνε όπως επιθυμούν.
- ΤΟ ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
Το αποκορύφωμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ήταν το "ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ"