Δίκτυο NATURA 2000

Δίκτυο NATURA 2000

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το Δολό βρίσκεται στα όρια της περιοχής GR2130010 του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000

Το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκο επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών: Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την Ορνιθοπανίδα, και τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)».
 

Η περιοχή έχει την περιγραφή "ΟΡΟΣ ΔΟΥΣΚΩΝ, ΩΡΑIΟΚΑΣΤΡΟ, ΔΑΣΟΣ ΜΕΡΟΠΗΣ, ΚΟIΛΑΔΑ ΓΟΡΜΟΥ, ΛIΜΝΗ ΔΕΛΒIΝΑΚIΟΥ" και είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ).

Η περιοχή αυτή όπως βλέπετε και στον χάρτη παρακάτω βρίσκεται ανατολικά και νότια του Δολού. Μπορείτε να απολάυσετε την πεζοπορία στο φαράγγι του Κουβαρά, την χωμάτινη διαδρομή (με 4x4 ή πεζοπορία) από το Δολό προς το χωριό Φαράγγι μέσα από ένα εκπληκτικό δάσος είτε την απίστευτη θέα ανεβαίνοντας στο ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου

 

natura_map-dolo

 

Το δίκτυο "Natura 2000" έχει στόχο να συμβάλει στην προφύλαξη της βιολογικής ποικιλομορφίας στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να εξασφαλίσει τη συντήρηση ή την αποκατάσταση των ευνοϊκών τόπων συντήρησης των φυσικών βιότοπων, καθώς επίσης της χλωρίδας και της πανίδας.

Με τη δημιουργία αυτού του δικτύου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στο να γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις που ελήφθησαν από πολλά κράτη-μέλη στην παγκόσμια σύμβαση του Ρίο ντε Τζανέιρο (1992) για τη βιοποικιλότητα.