Ειδήσεις

Βίντεο με τις φωτογραφίες που εκτέθηκαν τον Αύγουστο του 2018 στην ισόγειο αίθουσα του Δημοτικού σχολείου του Δολού, των νέων με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Αθηνών. Μουσική υπόκρουση "μπεράτι" με τον Κώστα Βέρδη από το διπλό μουσικό cd "Γλώσσα μου γλυκιά μου γλώσσα, άνοιξε πες μας καμπόσα" εσωτερική παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολού Ιωαννίνων.

Μια Αυγουστιάτικη (16-8-2018) βραδιά, απρόσμενα, εκτός των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ο Δημήτρης Τσιγγενόπουλος (γιος του Κυριάκου και της Κορνηλίας Τζίμου, δισέγγονος του Γιώργου Τζίμου), μας επιφύλαξε μια έκπληξη με την γκάιντα του. Συγκεντρωμένοι, όπως κάθε βράδυ στο καφενείο, σχολιάζοντας τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν (έκθεση φωτογραφίας και προβολή της ταινίας), ακούμε ξαφνικά τη μελωδία της γκάιντας. Πρωτόγνωρο όργανο για το Πωγώνι, όπου την ...... αποκλειστικότητα έχει το κλαρίνο. Ήταν ο Δημήτρης που μόλις είχε ξεκινήσει να παίζει την  αγαπημένη του γκάιντα που έφερε μαζί του για το σύντομο ταξίδι του στο χωριό. Πάραυτα όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκέντρωσαν την προσοχή τους και απόλαυσαν το ωραίο παίξιμο του Δημήτρη, τον οποίο πλαισίωσε με το ντέφι και τον συνόδευσε και στο τραγούδι ο Βαγγέλης Φωτόπουλος, με επιτυχία.
Το κέφι δυνάμωσε και σειρά είχε ο χορός!

                           

Ενημερωτικά, ο Δημήτρης συμμετέχει ενεργά σε μουσικό συγκρότημα και ότι ανελλιπώς είναι παρών στις εκδηλώσεις του χωριού, δείχνοντας την αγάπη του για το Δολό. Ο Δημήτρης Τσιγγενόπουλος, παράλληλα με τις σπουδές του,ασχολείται τα τελευταία χρόνια (από το 2014) με τη γκάιντα καθώς και με τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου καταγωγής του, το ΔΑΣΚΙΟ Ημαθίας.. Αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησης είναι η δημιουργία ενός cd με παραδοσιακά τοπικά τραγούδια του Δασκίου. Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε το cd μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη μέσω της σελίδας του στο facebook :
https://www.facebook.com/dimitris.tsiggenopoulos.9?hc_ref=ARScR1CbGpTWlmZWpRzNuy2JyVLaAgU-29s-w4Xtsfb-NG7MqNy_v0TdW80HOFp1pr0

Συγχαρητήρια στον Δημήτρη, για την ευχάριστη αυτή έκπληξη που μας επιφύλαξε.Previous Next

Το αποκορύφωμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ήταν το "ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ", που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου, στις 17 Αυγούστου 2018. Το καθιερωμένο πλέον συγκρότημα του Δολιώτη Βασίλη Δάκα έδωσε τον παλμό και το κέφι όλη τη βραδιά μέχρι πρωΐας. Δεδομένη η μεγάλη συνεισφορά της νεολαίας, όπως πάντα, αλλά και των λοιπών χωριανών και των χορηγών (Φόρη Κωσταρά και Πάνο Κούρο). Μετά τις προσφωνήσεις των δύο Προέδρων Φοίβου Κουβαρά (Αδελφότητος Αθηνών) και Αγνής Βραβορίτου (Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων), το χορό άνοιξε το ζευγάρι των νεονύμφων (Αλέξανδρος και Λαμπρινή) και ακολούθησαν οι μεγαλύτερης ηλικίας χωριανοί μας. Περισσότερα στα βίντεο και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

 

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τον Αύγουστο στο Δολό και μάλιστα μέσα στο 5ήμερο 15 έως 19 Αυγούστου.Η αρχή έγινε με ένα κοινωνικό γεγονός στις 15 Αυγούστου, ο γάμος ενός ζευγαριού Δολιώτικου, του Αλέξανδρου Παπανδρέου (του Νίκου και της Δέσποινας) και της Λαμπρινής Φωτοπούλου (του Φώτη και της Γεωργίας ). 

   

 Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Επίδειξη ανοίγματος φύλλου για παρασκευή πίτας. Η Δολιώτισσα Λίτσα Βραβορίτη, με τη μεγάλη της πείρα, έδειξε τη δεξιοτεχνία της, παρουσιάζοντας με πολύ ωραίο τρόπο την τεχνική του ανοίγματος χωριάτικου φύλλου για την παρασκευή πίτας και τη συνταγή για την ολοκλήρωση της. Στη συνέχεια δύο από τους θεατές (η Ευτυχία και ο Φοίβος) δοκίμασαν τις ικανότητές τους στο άνοιγμα του φύλλου, με μεγάλη επιτυχία! 

 

 Ακολούθησε η παρουσίαση από την Δολιώτισσα Ντίνα Κουτσουμπίνα η τεχνική του δεσίματος της ομπόλιας (μαντήλι της Πωγωνήσιας ενδυμασίας),πάνω στην ...υπομονετική Σταυρούλα, που αποτελεί ένα δύσκολο μέρος του ντυσίματος της Πωγωνήσιας.

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας των νέων του χωριού, στην ισόγειο αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, από τον Δολιώτη ηθοποιό Βασίλη Παπαλαζάρου.

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε η προβολή της ταινίας του χωριανού μας Άγγελου Κούρου με τίτλο "Ο Αλαφροίσκιωτος", αποκομίζοντας ευμενή σχόλια από τους παραυρεθέντες θεατές. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Άγγελου, όπου συμμετέχουν νέοι του χωριού. Ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να την μεταδώσουμε. Ευχόμαστε συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στον Άγγελο.


 Το πρωί της 17ης Αυγούστου έγινε ο προγραμματισμένος "Αρχιτεκτονικός περίπατος" στον οικισμό του Δολού από τον χωριανό μας πολιτικό μηχανικό Άρη Υφαντή, για τον οποίο θα αναφερθούμε σε λίγες μέρες.

Το Σάββατο 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το "Τα παιδία παίζει", για το οποίο έπεται συνέχεια.

Τέλος την Κυριακή 9 Αυγούστου τελέστηκε η βάπτιση του γιου του Άγγελου Κούρου και της Γεωργίας, στο Ναό του Αγίου Νικολάου και του δόθηκε ο όνομα Γεώργιος. Ευχόμαστε να τους ζήσει και να το καμαρώνουνε όπως επιθυμούν.

ΤΟ ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Το αποκορύφωμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ήταν το "ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ"

Την Κυριακή στις 17 Ιουνίου 2018 διοργανώθηκε το ετήσιο  «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ» από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Ραφήνας – Μαραθώνα, στο κτήμα της Αδελφότητος στη Νέα Μάκρη. Μέσα σε ένα ωραίο περιβάλλον, με καλοκαιρινό καιρό,  με το μουσικό συγκρότημα του Ναπολέοντα Δάμου με τον Δημήτρη Τζουμερκιώτη στο τραγούδι και τους πλούσιους μεζέδες, όπου ξεχώριζαν το ζυγούρι, η σιλίρα και η φέτα από το Δολό (του Φόρη Κωσταρά). Από το Δολό  παραβρεθήκαμε αρκετοί εκτός βέβαια από τη μεγάλη οικογένεια των Φωτοπουλαίων, που υπήρξαν η ψυχή της Αδελφότητας για πολλά χρόνια και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.    

Previous Next

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 η παρουσίαση του βιβλίου του χωριανού μας Πέτρου Κωσταρά του Βασίλη, με τίτλο «Πέτρος και Κάσσυ» από τις εκδόσεις Οσελότο, στο καφέ «Alana» στα Γιάννενα.

Για το βιβλίο μίλησαν η Δώρα Τάτση, παιδοψυχολόγος & αφηγήτρια, και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα αφηγήθηκε η Βίκυ Βάββα, παιδαγωγός θεάτρου, δραματοθεραπεύτρια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου: Ο Πέτρος είναι ένας μοναχικός τριαντάρης, που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή του πέρα από τη δουλειά και την καθημερινή ρουτίνα του. Ξαφνικά, ένα τετράποδο πλάσμα έρχεται για να αλλάξει τη λειψή, βαρετή και μονόχνωτη ζωή του. Μια τρυφερή σχέση, ένας έρωτας με την πρώτη ματιά και μια καρμική συνύπαρξη. Δείτε το σχετικό βίντεο για το έργο.

Παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων, χωριανοί και φίλοι. Η νουβέλα «Πέτρος και Κάσσυ» είναι το πρώτο του έργο που εκδίδεται. Όπως επεσήμανε και η χωριανή μας δημοσιογράφος Αγνή Βραβορίτου «Το Δολό διατηρεί την πρωτιά στα γράμματα! Αυτό αποδεικνύεται από χωριανούς που γράφουν ποίηση και λογοτεχνία…. Προστέθηκε και ένα νέο ταλέντο στην συγγραφή βιβλίου. Ο Πέτρος Κωσταράς με την πρώτη του νουβέλα “ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΣΥ”».

Ο Πέτρος Κωσταράς γεννήθηκε στη Γερμανία το 1982. Είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης, συνεχίζοντας έπειτα τις σπουδές στη Γερμανική Φιλολογία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, παρακολουθώντας παράλληλα και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ίδιας σχολής στον κλάδο της Λογοτεχνίας. Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκίνησε από τα πολύ νεανικά του χρόνια, από το Δημοτικό, όταν έγραφε διάφορες ιστορίες, κάθε φορά που βαριόταν μέσα στην τάξη. Κάποια μέρα, στην Τετάρτη Δημοτικού, όταν η δασκάλα του, τον έπιασε να γράφει πάνω στο θρανίο, τον πλησίασε, και αφού διάβασε την ιστορία που είχε γράψει, είπε: Εσύ θα γίνεις συγγραφέας! Και μάλλον τα κατάφερε…

Ο συγγραφέας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή "Λόγια Σταράτα" με τη Σοφία Τσέπα και τον Μίλτο Γήτα, που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι « Ήπειρος TV1», την Τρίτη 15 Μαίου 2018 και συζήτησαν για το πρώτο του βιβλίο "Πέτρος και Κάσσυ". Δείτε την εκπομπή εδώ.

Δείτε εδώ την συνέντευξη που έδωσε στην Άννα Νικολαΐδη στην εκπομπή «ανάδειξέ το» στο κανάλι Extra chanell για το πρώτο του βιβλίο.

 

Πολλά συγχαρητήρια στον Πέτρο και του ευχόμαστε μια επιτυχημένη πορεία στο πρώτο του βιβλίο.

Previous Next

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 η Αδελφότητα Δολού της Αθήνας, στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του χωριού μας, πραγματοποίησε εκδήλωση που περιελάμβανε: Αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στο Θησείο, μετά το πέρας της οποίας προσφέρθηκαν από την Αδελφότητα καφέδες. Ακολούθησε αντάμωμα σε παρακείμενο ταβερνάκι στο "στέκι του Ηλία", όπου παρευρεθήκαμε αρκετοί χωριανοί, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πωγωνιανής Μάνος Κιτσώνας. Ήταν πράγματι μια όμορφη και ζεστή συνάντηση, αναπολώντας το αγαπημένο μας χωριό και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το καλοκαίρι στο Δολό!

Previous Next

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου Χριστοφόρου στο Δολό, από τη Δέσποινα Πορίκη και τον Δημήτρη Τσιγγενόπουλο (γυιο της Νέλλης Τζήμου)

Θα ακολουθήσουν περισσότερα. 

Σελίδα 1 από 4