Πανηγύρι

Πανηγύρια

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Στο Δολό διοργανώνονται δύο πανηγυρικές εκδηλώσεις τον χρόνο.

Η πρώτη είναι στις 9 Μαΐου, του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του χωριού.
Ξεκινά με τη τέλεση της θείας λειτουργίας στο εξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου που είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού Κουτσόκρανου, σε υψόμετρο 1324 μ. Όλοι οι πιστοί ανηφορίζουν σκαρφαλώνοντας στην πλαγιά του βουνού, μέσα στην άγρια βλάστηση, ανάμεσα στα ανθισμένα μποζιόρια (Παιώνιες) και τα άλλα αγριολούλουδα. Είναι η εποχή που όλα είναι σε πλήρη άνθιση, οι κουτσουπιές, οι πασχαλιές κ.α., διαχέοντας ένα ευωδιαστό άρωμα σε όλη τη διαδρομή μέχρι την κορυφή του βουνού. Είναι μια ευχάριστη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Μετά την λειτουργία ακολουθεί στο προαύλιο του εξωκλησιού το πατροπαράδοτο κέρασμα του λουκουμιού από την εκκλησιαστική επιτροπή και αφού χορτάσουν την απίθανη θέα που προσφέρεται από ψηλά, παίρνουν τον δρόμο της κατάβασης προς το χωριό. Ας σημειωθεί ότι συγκεντρώνονται πιστοί και από τα γύρω χωριά.

Φθάνοντας οι προσκυνητές στην είσοδο του χωριού, βρίσκουν τα «όργανα» να τους περιμένουν και έτσι συνοδεία της μουσικής περιφέρονται στα σπίτια των εορταζόντων, για να τους ευχηθούν τα χρόνια πολλά για την εορτή τους. Η επίσκεψη όλων των χωριανών μαζί στους εορτάζοντες (παλαιότερα μάλιστα το πρωί προηγούνταν οι άνδρες και το απόγευμα ακολουθούσαν οι γυναίκες – έθιμο που σήμερα καταργήθηκε αφού όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες επισκέπτονται για ευχές), είναι ένα παλαιό έθιμο που εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη και σήμερα στο χωριό μας και θα πρέπει να διατηρηθεί. Εκεί σερβίρεται από τις γυναίκες του σπιτιού, γλυκό και ακολουθεί τσίπουρο με πλούσιους μεζέδες, με επικρατέστερο μεζέ την «σιλίρα», δηλαδή το γαλοτύρι. Του Αγίου Χριστοφόρου που υπάρχουν και τα όργανα, είναι μια ευκαιρία στις επισκέψεις αυτές να ακολουθεί και ένα μικρό γλέντι με χορό και τραγούδια, σαν μια εισαγωγή για το γλέντι που θα ακολουθήσει το βράδυ κάτω από την καστανιά, όπου γίνεται το πανηγύρι.
Η καστανιά δεσπόζει στο προαύλιο της εκκλησίας (Αγίου Νικολάου) του χωριού, είναι χιλιοτραγουδισμένη, γιατί κάτω από την πλούσια κόμη της γίνονταν ανέκαθεν όχι μόνο τα πανηγύρια αλλά και οι γάμοι του χωριού.

Η δεύτερη πανηγυρική εκδήλωση του χωριού, είναι το καλοκαιρινό αντάμωμα, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και γίνεται την περίοδο του δεκαπενταύγουστου. Είναι η χρονική περίοδος που συγκεντρώνονται όλοι οι χωριανοί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Γίνεται ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι, με αυθεντικό, πεντανόστιμο φαγητό και ποτά σε τραπέζια που κοιτούν αμφιθεατρικά το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου παίζουν τα όργανα και γίνεται ο χορός, κάτω από την μεγάλη καστανιά. Οι χωριανοί ανταμώνουν, τα παιδιά παίζουν ενώ και η νεολαία από τα γύρω χωριά και όχι μόνο τιμά ιδιαίτερα το πανηγύρι του Δολού και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί όλους! Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τη μεγάλη συνεισφορά της νεολαίας του χωριού στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Για φέτος η ημερομηνία διεξαγωγής του ανταμώματος είναι η 17η Αυγούστου ημέρα Δευτέρα και θα ακολουθήσει την Τρίτη 18 Αυγούστου η εκδήλωση του Πωγωνήσιου Γάμου καθώς επίσης αι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σας περιμένουμε όλους λοιπόν κάθε χρόνο για να ανταμώσουμε και να διασκεδάσουμε!