Αξιοθέατα - Περιήγηση

Αξιοθέατα - Περιήγηση

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Στο παρακάτω τοπογραφικό σκαρίφημα μπορείτε να δείτε που βρίσκονται τα αξιοθέατα και τα μονοπάτια του Δολού. (Πηγή Φ.Ε.ΚΟΥΒΑΡΑΣ, βιβλίο "Το Δολό στο Πωγώνι", Ν. Υφαντή

 

 

 1) Γεφύρι Νοννούλως - Νερόμυλος

Πρόκειται για πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στην περιοχή "ΞΥΛΟΓΕΦΥΡΟ" στην αρχή της χαράδρας, δίπλα στον παλιό νερόμυλο. Αρχικά το γεφύρι ήταν ξύλινο και εξυπηρετούσε την συγκοινωνία Δολό - Πωγωνιανή.  Από εκεί περνούσε τακτικά η Νόννω ή Νοννούλω με το γαίδουράκι της φορτωμένο με ξύλα για να τα πουλήσει στην Πωγωνιανή. Γριούλα πάμπτωχη που ζόυσε μόνη της σ'ένα φτωχικό σπιτάκι, δίπλα στο Σπίτι του Σουλαμά. Το γεφύρι αυτό ήταν κίνδυνος-θάνατος για τους διερχόμενους, ιδιαίτερα το χειμώνα που το ποτάμι ήταν ορμητικό. Ο καημός της Νοννούλως ήταν να γίνει ένα γεφύρι στέρεο και να περνάει αυτή και όλοι οι χωριανοί με ασφάλεια. Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση και έφτιαξε ένα "τζιουλμπάνι" και μέσα εκεί μάζευε γρόσι-γρόσι τις οικονομίες της και πλήρωσε για να χτιστεί το 1908 το γεφύρι. Το γεφύρι αυτό στέκει εκεί όρθιο για να μας θυμίζει την μεγάλη και τρανή δωρεά της γιαγιά Νοννούλως αφ'ενός αλλά και αφετέρου να μας δίνει το μεγάλο δίδαγμα της ευεργεσίας για τους συμπολίτες μας.

 

View the embedded image gallery online at:
http://dolo.gr/index.php/aksiotheata-periigisi#sigFreeIde8bc3abd3f


 2) Γεφύρι Δολού (Κουβαρά)

Το γεφύρι χτίστηκε το 1926 και βρίσκεται στο σημείο της χαράδρας που περνάει το μονοπάτι από το Δολό (κάτω από το εικόνισμα στο Τσουμπάρι) προς την Πωγωνιανή.

 

View the embedded image gallery online at:
http://dolo.gr/index.php/aksiotheata-periigisi#sigFreeId8d55fe7324

 

 3) Εκκλησία Αγίου ΝικολάουΗ κεντρική εκκλησία του Δολού, ο Άγιος Νικόλαος, κτίστηκε το 1812. Η  διαρρύθμιση στα παράθυρά της το έτος 1870 και το καμπαναριό το 1833. Το χοροστάσι έξω από την εκκλησία έγινε από τις εισπράξεις της θεατρικής παράστασης "Βοσκοπούλα" που παίχτηκε στο Δολό την 10η Απριλίου 1910 με ηθοποιούς Δολιώτες και Δολιώτισσες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

 4) Εξωκκλήσια

Τα εξωκκλήσια του Δολού είναι 7 : Άγιος Χριστόφορος, Άγιος Δημήτριος, Αγία Τριάδα, Άϊ Γιάννης(Νεκροταφείο), Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος και Άϊ Λιάς.

5) Διαδρομές στην Χαράδρα

α) Στην περιοχή "ΞΥΛΟΓΕΦΥΡΟ" που βρίσκεται στην αρχή της χαράδρας και μέχρι το Γεφύρι της Νοννούλως και τον νερόμυλο.

β) Ξεκινώντας από την περιοχή "ΤΣΟΥΜΠΑΡΙ" πριν το χωρίο, το μονοπάτι περνάει κάθετα την χαράδρα από το γεφύρι και φτάνει μέχρι την Πωγωνιανή.

γ) Από το χωριό ακολουθώντας το καλντερίμι που ξεκινάει από την πλατεία προς τα κάτω και μέχρι τις Βρύσες ("ΙΣΒΟΡΑΣ").

6) Πεζοπορία - Ορειβασία

 

Η πεζοπορία και η περιπλάνηση στη φύση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίσει κανείς το άγνωστο πρόσωπο της περιοχής.

Οι λάτρεις του περιπάτου της φύσης και όσοι έχουν πάθος με την περιπλάνηση και την ορειβασία, είναι βέβαιο ότι θα αποζημιωθούν με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η περιοχή επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Α. Οι πλαγιές των γύρω βουνών (εύκολες διαδρομές, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες), αλλά και οι ψηλές βουνοκορφές (δυσκολότερες διαδρομές), προσφέρονται για σύντομες ή μεγάλης διάρκειας πορείες και ορειβασίες. Οι διαδρομές αυτές ξεκινούν από το χωριό ή από χωριά της περιοχής και καταλήγουν σε κορυφές με καταπληκτική θέα ή σε ενδιαφέροντες φυσικούς σχηματισμούς.

Β. Η εντυπωσιακή και επιβλητική χαράδρα του ″ΚΟΥΒΑΡΑ″ σε βάθος 150 μέτρων, με την καταπληκτική εναλλαγή των ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, με πλούσιες πηγές, θεόρατα βράχια, βραχοσπηλιές, τοξωτά παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλους, σας περιμένει να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά, να ακούσετε τη μουσική μελωδία των τρεχούμενων νερών και πουλιών, να περπατήσετε στα μαγευτικά μονοπάτια της, καθώς και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.

Γ. Τα πέτρινα γεφύρια, αληθινά έργα τέχνης αποτελούν πειστικά σημάδια αναφοράς στην περασμένη εποχή. Περπατώντας τα συνειδητοποιείς το φόβο, την προσπάθεια και το κέφι των ανθρώπων μπροστά στη φύση.

Δ. Το κατάφυτο από πανύψηλες βελανιδιές δάσος όπου συνθέτει τοπίο απείρου κάλλους με δροσερά και βαθύσκιωτα μέρη, αποζημιώνει τους φυσιολάτρες.

Ε. Με ορμητήριο το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε τα και πανέμορφα γραφικά χωριά της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου, με πλούσια ιστορική παράδοση, ιστρικούς τόπους και θρησκευτικά προσκυνήματα.