ΑΡΧΙΚΗ

Δημιουργία Πολυφωνικού Συγκροτήματος Δολού

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ένα όνειρο πολλών χρόνων -όπως σωστά μας λέει ο Άκης Φωτόπουλος- και μια πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας για τους δολιώτες, έγινε φέτος στο Δολό. Έτσι λοιπόν στις 16 Αυγούστου έγινε η καταστατική συνέλευση και «έπεσαν» οι, κατά νόμο, απαραίτητες υπογραφές για τη δημιουργία συλλόγου με τίτλο «Πολυφωνικό Συγκρότημα Δολού Πωγωνίου».

Είναι ένα εξαιρετικό νέο γιατί το Δολό, όντως ένα χωριό που είχε την τύχη να βρίσκεται στην περιοχή που η πολυφωνική μουσική ήταν ζωντανή και ακμαία, όντως ένα χωριό με δικό του και ιδιαίτερο τρόπο τραγουδίσματος, όντως ένα χωριό με σπουδαίους τραγουδιστές στο παρελθόν, είναι επίσης και ένα χωριό που η πολυφωνική παράδοση είναι ακόμα ζωντανή, που ακόμα συγκινεί και ενδιαφέρει τους νέους μας, που δεν έχει λησμονηθεί.

Κι ακόμα κι αν είμαστε σχετικά λίγοι οι δολιώτες που ενδιαφερόμαστε για την πολυφωνία, ακόμα κι αν οι δυνάμεις μας είναι περιορισμένες, πιστεύουμε ότι έχουμε τόσο κέφι, τέτοια μεγάλη παράδοση πίσω μας και τόσο εξαιρετικούς τραγουδιστές/κόφτες/ισοκράτες που είναι ενεργοί σήμερα στο συγκρότημα, που θα κάνουμε τελικά πράξη τον στόχο μας: τη δημιουργία καινούργιων τραγουδιστών, καινούργιων κοφτών, καινούργιων ισοκρατών ώστε να συνεχίσει να ζει τόσο η πολυφωνική μουσική, όσο και το δολιώτικο αποτύπωμα της μέσα σε αυτήν.

Βάσει του καταστατικού «σκοπός του Συλλόγου είναι η καλλιέργεια, εκπαίδευση, προώθηση και διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού και της πωγωνίσιας μουσικής παράδοσης». Οι βασικοί Στόχοι του Συλλόγου ώστε να επιτευχθεί ο Σκοπός είναι οι ακόλουθοι :

  1. Η ίδρυση τοπικού πολυφωνικού συγκροτήματος.
  2. Η ηχογράφηση τραγουδιών, η παραγωγή μουσικών συλλογών, η προώθηση και η διάθεση τους.
  3. Η ίδρυση και η στέγαση Μουσικής Βιβλιοθήκης για τα πολυφωνικά τραγούδια καθώς και ευρύτερα για την τοπική παραδοσιακή μουσική, με αρχεία κάθε μορφής.
  4. Η διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και η συμμετοχή του συγκροτήματος σε αντίστοιχες εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Η αρχή έγινε, απομένουν να ολοκληρωθούν τα τυπικά της έγκρισης και της καταχώρησης στα βιβλία του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων και … ξεκινάμε.

Τέλος, παραθέτουμε και τη σφραγίδα του συλλόγου: «η λέξη Δολό με τους βυζαντινούς χαρακτήρες ποσότητας του ίσου (στο «Δο») και της πεταστής (στο «λο»).»

 Άγγελος Κούρος