ΑΡΧΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος (Λάκης) Παπαιωάννου

Αξιολόγηση Χρήστη: 1 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, στα Γιάννενα, απεβίωσε ο Απόστολος Παπαιωάννου, ο δικός μας Λάκης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Μεγάλη Δευτέρα στις 11.00 στο αγαπημένο του Δολό.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους οικείους του.                                                                               

 

 

1) Από τον Γιάννη Μποντίνη:

Το Δολό σήμερα πενθεί για το θάνατο του αγαπημένου μας χωριανού, επιφανούς επιστήμονα, και λαμπρού δασκάλου, Λάκη Παπαϊωάννου. Υπήρξε ένας άνθρωπος με ισχυρή τηναίσθηση του καθήκοντος, της προσφοράς και της κοινωνικής συμμετοχής.  Η απουσία του θα είναι ηχηρή. Θα μας λείψει η μαχητικότητά του.  Αισθανόμαστε υπερήφανοι για όλη του τη διαδρομή και απέραντο πόνο γιατί μας άφησε. Σε αποχαιρετούμε  και σε ευχαριστούμε που έζησες ανάμεσά μας. Ας είναι ‘’μακαρία η οδός’’ σου.                                                                                                 

 2) Από την Αδελφότητα Δολού της Αθήνας:

Η Αδελφότητα Αθηνών εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την πρόωρη εκδημία του Απόστολου (Λάκη) Παπαϊωάννου εις Κύριον, Προσέφερε πολλά στην οικογένεια του, στους μαθητές του με τις γνώσεις του, τον απλό και κατανοητό του λόγο, αλλά και στους συντρόφους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατριάς γης. Συλλυπητήρια στους οικείους του.

3) Από την εφημερίδα  "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ":

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου είχε γεννηθεί το 1945 και είχε αναπτύξει από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση ως μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί από έκτακτα στρατοδικεία σε πολυετή φυλάκιση στις φυλακές Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Αβέρωφ.
Εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, πολυγραφότατος, με τις διαλέξεις του να συγκεντρώνουν πάντα το ενδιαφέρον των φοιτητών του. Το εργαστήριό του ήταν ένας θησαυρός γνώσης, με τα βιβλία να καλύπτουν κάθε τετραγωνικό του χώρου.

Αγαπούσε ιδιαίτερα τον τόπο του και είχε δημιουργήσει το Κέντρο Ερευνών Πωγωνίου, προχωρώντας στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την ιστορία της περιοχής και διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ανοιχτού Πανεπιστημίου στον Δήμο Πωγωνίου, κάτι που κατάφερε να δει να υλοποιείται το 2013 με τη λειτουργία του Δημοτικού ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ηροκλής Βασιάδης» στο Δελβινάκι.
Η κηδεία του θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στο Δολό Πωγωνίου.

Συλλυπητήρια από τους δημάρχους Ιωαννίνων και Πωγωνίου

Τη βαθιά τους λύπη για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολου Παπαϊωάννου εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
«Ο Λάκης υπήρξε βαθιά δημοκράτης με αγώνες και αντιδικτατορική δράση. Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ερευνητής και σημαντικός ακαδημαϊκός. Υπήρξε ένας πολύτιμος φίλος. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», σημειώνει ο κ. Ελισάφ.
«Ο Απόστολος Παπαϊωάννου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Πωγωνίου, εδραιώνοντας έναν νέο θεσμό πολιτισμού και παιδείας στο ακριτικό Δελβινάκι, που έδωσε την ευκαιρία στους δημότες κι όχι μόνο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις και να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους. Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρει ο κ. Καψάλης.