ΑΡΧΙΚΗ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

 Ξεχωριστή η σημερινή γιορτή για το χωριό μας, καθώς τιμά τον Άγιο Νικόλαο. Αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των Δολιωτών και όπως βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και κοσμεί την πλατεία, έτσι κατέχει ξεχωριστή θέση και στην καρδιά μας. Μπορεί σήμερα να μην γέμισε με φυσική παρουσία των συγχωριανών ο ναός, όμως, όλοι νοερά είμασταν εκεί, ευλαβικοί προσκυνητές! Ο Άγιος Νικόλαος είναι Μικρασιάτης άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Νικόλαος γεννήθηκε το 270 στα Πάταρα της Λυκίας, από Έλληνες γονείς ευκατάστατους. Ήταν επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας (Μικρά Ασία), γι' αυτό και αναφέρεται και ως Νικόλαος Μύρων, ανέπτυξε έντονη δράση για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο Άγιος Νικόλαος αποδήμησε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου (που εορτάζεται η μνήμη του) του έτους 343. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες αφαίρεσαν τα περισσότερα και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στην Βασιλική του Αγίου Νικολάου, που θεμελιώθηκε εκεί το 1087 ακριβώς για να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου. Την 10ην Μαΐου εορτάζεται η ημέρα μετακομιδής του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας προς το Μπάρι της Ιταλίας. Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης άγιος των Ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής του έχουν αναφερθεί θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Βοήθειά μας ο Άγιος στις φουρτούνες όχι μόνο της θάλασσας αλλά και της ζωής! Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Και του χρόνου με υγεία!

 

 Βίντεο του Σταύρου Παπαδόπουλου από τη γιορτή του Αγίου Νικολάου στο Δολό - 2023

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Από το ημερολόγιο της Αδελφότητας Δολού της Αθήνας με έργα του φίλου του Δολού Αβραάμ Παυλίδη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Κυκλοφόρησε το 158o φύλλο της εφημερίδας "ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ" (περίοδος Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2023),  που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού  Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ.

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Εκδόθηκε η νέα ποιητική συλλογή  του Άγγελου Κούρου με τίτλο "ΕΜΜΕΤΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ". Πρόκειται για την δέκατη ποιητική συλλογή του Άγγελου η οποία εκδόθηκε το έτος 2023, από τον εκδοτικό οίκο “ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ” και σε διακίνηση από τις εκδόσεις "Ανάβαση".

Οι "ΕΜΜΕΤΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ " του Άγγελου Κούρου αποτελούν επιλογή στίχων για τραγούδια, μια στιχουργία των σύντομων ιστοριών ή των μεγάλων παρομοιώσεων, άλλοτε με λυρική κι άλλοτε με ανέμελη διάθεση. Τραγούδια με θέμα την προσμονή ή την αποδρομή του έρωτα, καθώς και απ’ τη ζωή στις μέρες και στις νύχτες της πόλης.

Περιεχόμενα

ΤΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΥ
ΚΙ ΑΠΟΨΕ
ΑΧ ΜΟΥ 'ΧΕΙΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΦΙΔΙ
ΜΙΑ ΜΥΡΤΙΑ
ΔΑΣΑΡΧΗΣ
ΝΥΧΤΑ ΓΛΥΚΙΑ
ΑΠΛΩΣΕΣ ΠΑΛΙ ΜΠΕΤΟΝΙΑ
ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ
ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΑΜ
ΗΘΕΛΑ ΝΑ 'ΜΟΥΝΑ ΕΚΕΙ
ΒΟΥΝΑ
ΣΕΡΒΙΤΟΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ ΙΩΑΝΝΑ
ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ
ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΟΣ έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Κόφτες» (ΤΥΠΩΘΗΤΩ - GUTENBERG, 2008), «Δρόμος για το καλοκαίρι» (ΗΡΙΔΑΝΟΣ, 2012), «Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο» (ΜΕΛΑΝΙ, 2014), «Σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω» (ΚΑΠΑ, 2020), “A Way to Summer” (KDP, 2020), «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ, 2021), «Βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της ελληνικής επανάστασης» (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ, 2021), «I swear to you on the mountain, I have no holier oath» (ΑΝΑΒΑΣΗ, 2022), «Στέγνια» (ΚΑΠΑ, 2022). Η συλλογή “A Way to Summer” αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της συλλογής «Δρόμος για το καλοκαίρι» και διενεργήθηκε από τον Angelos Sakkis στο πλαίσιο του Paros Poetry and Translation Symposium (Athens, 2017).
Η συλλογή “ I swear to you on the mountain, I have no holier oath” αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της συλλογής ««Σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω» και διενεργήθηκε από τον Angelos Sakkis. Η «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» από τις εκδόσεις ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ (ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ) περιλαμβάνει ποιήματα της περιόδου 2008-2020, με επιμέλεια του Μιχάλη Μεταξά, ενώ εμπεριέχονται αποσπάσματα κριτικών σημειωμάτων των Μιχάλη Γκανά, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου κ.α. Ποιήματα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα ποίησης ενώ έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Τα Ποιητικά, Ποιείν, Poetix, Μανδραγόρας, Οδός Πανός. Μεταφράσεις ποιημάτων του έχουν γίνει στην αγγλική, ισπανική και σκωτσέζικη γλώσσα, (Scots), ενώ η συλλογή “A Way to Summer” παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Poetry Blog “Aim for Wide Water”).

Ευχόμαστε στον Άγγελο καλοτάξιδη και αυτή η ποιητική του συλλογή και πάντα πολλές επιτυχίες και δημιουργική έμπνευση.

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Από την σημερινή επανάληψη της εκπομπής ¨Ελλήνων Δρώμενα¨ στην ΕΤ3, που αξίζει να την δούμε είτε για πρώτη φορά ή σε επανάληψη όσοι την είχαν δει το 2012. Συμμετέχουν και οι χωριανοί μας Φανή Δημοπούλου, Μήτσος Πότσης, Γιώργος Νάστος, Πάνος Κούρος και Λευτέρης Φωτόπουλος.