ΑΡΧΙΚΗ

Η Πανπωγωνισιακή Ομοσπονδία βράβευσε τον Απόστολο Παπαϊωάννου

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στις 6 Ιανουαρίου 2018, η Πανπωγωνισιακή Ομοσπονδία, στα πλαίσια της κοπής της πίτας, βράβευσε  τον δικό μας Λάκη Παπαϊωάννου ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την  ανεξάντλητη προσπάθειά του στο Δημοτικό  Ελεύθερο Ανοιχτό  Πανεπιστήμιο στο Δελβινάκι και το έργο του στα γράμματα και τον πολιτισμό του Πωγωνίου. Στην ομιλία του ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε το ξεκίνημα του Κέντρου Ερευνών Πωγωνίου και όπως ανέφερε:

Είναι μια καταπληκτική συγκυρία αυτή να το πραγματώσουμε,  με την υλοποίηση στόχων και σκοπών που έχουν τεθεί εδώ και λίγα χρόνια, που περιλαμβάνουν:

  • Έρευνα και μελέτη της Ηπειρωτικής ιστορίας, του Πωγωνίου
  • Η μελέτη και διάσωση και διάδοση των πολιτισμικών επιτευγμάτων της περιοχής
  • Έρευνες για τη γλώσσα, την εκπαίδευση, αρχαιολογικές, τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τη μουσική παράδοση, το πολυφωνικό.
  • Η σύνταξη όπου απαιτείται επιστημονικών περιγραφικών καταλόγων όλων των ευρημάτων του λαϊκού πολιτισμού, όσων έχουν διασωθεί στο περιβάλλον αυτό μέσα και έξω από την Ελλάδα. Η δημοσίευση των τεκμηρίων  αυτών καθώς και όλων των σχετικών ερευνών και μελετών.

Αυτή η υπόσταση ενός κέντρου μελετών, ικανοποιεί παλαιό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, για τη γνώση, τη μελέτη, την έρευνα της ιστορίας . Ήδη από το 1861, έτος ίδρυσης του Ελληνικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, είχε εκφραστεί παρόμοια επιθυμία, αλλά ποικίλοι λόγοι οικονομικοί κυρίως εμπόδιζαν την πραγματοποίησή της. Από την άποψη αυτή, κατέληξε,  δεν νεοτερίζουμε, είναι όμως καινοτομία η υλοποίηση του σχεδίου, υπό τις παρούσες συνθήκες  και προϋποθέσεις.     

Συγχαρητήρια στον αξιέπαινο συγχωριανό μας και ευχόμαστε να ευοδωθεί η πολύ αξιόλογη αυτή προσπάθειά του, για την εκπλήρωση του σκοπού του Κέντρου Ερευνών, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην διάδοση και διάσωση του πολιτισμού της περιοχής μας. Υποχρέωση όλων των κατοίκων και των φορέων είναι η υποβοήθηση της όλης αυτής προσπάθειας.

       Όλη την εκδήλωση, μπορείτε να τη δείτε εδώ από την Πωγωνήσια ιστοσελίδα www. Tzourlakos.com.