ΑΡΧΙΚΗ

Η “Πλατυτέρα των Ουρανών”

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Μετά την συντήρηση και ανάδειξη των αγιογραφιών του κεντρικού τρούλου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του χωριού μας, σειρά πήρε, με απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής, η αγιογραφία της Θεοτόκου, ως «Πλατυτέρα των Ουρανών». Η εικόνα της Παναγίας, που παρουσιάζεται να κρατά μπροστά στο στήθος της τον Ιησού Χριστό, ο οποίος ευλογεί και με τα δυο του χέρια, αγιογραφείται στο εσωτερικό άνω μέρος της κεντρικής κόγχης του Αγίου Βήματος (κοινώς Ιερού) των χριστιανικών ναών. Η κόγχη του Ιερού Βήματος, συνδέει το δάπεδο του ναού με τον τρούλο, συμβολίζοντας έτσι την ένωση της γης με τον ουρανό. Το ρόλο αυτόν της ενώσεως τον εκπληρώνει η Παναγία με τον υπερφυή τόκο της. Ονομάστηκε ως «Πλατυτέρα των Ουρανών», όχι μόνο γιατί χώρεσε τον «αχώρητον Θεόν» αλλά και διότι χωρεί όλους τους ανθρώπους, τον κόσμο ολόκληρο και γι αυτό είναι και από την άποψη αυτή των ουρανών Πλατυτέρα. Κατ’ άλλη ερμηνεία ο χαρακτηρισμός της Θεοτόκου ως «Πλατυτέρα των Ουρανών» εμπνεύστηκε από το μεγαλυνάριο της Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου: «τὴν σὴν  μήτραν θρόνον ἐποίησε καὶ τὴν σὴν γαστέρα πλατυτέραν οὐρανῶν ἀπειργάσατο».

Οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης έχουν ολοκληρωθεί από τους δύο συντηρητές Αρχαιοτήτων & Έργων τέχνης Μαρία Πάντου και Αίαντα Μαρίνο (που είχαν επιμεληθεί και το προηγούμενο έργο της ανάδειξης του τρούλου) με θαυμάσια αποτελέσματα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Προφανώς εμπνευσμένος από την μορφή αυτή της Θεοτόκου είναι ο τίτλος «Η πλατυτέρα των ουρανών» του τραγουδιού - ύμνος, του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του  Νίκου Γκάτσου που ερμηνεύεται από την ανεπανάληπτη Μαρία Φαραντούρη. Μια φωνή που σκίζει τον αέρα και μας καλεί να βρεθούμε κοντά στων Ουρανών την Πλατυτέρα, αρνούμενοι τη γη, τη σκοτεινή την πρώτη μας μητέρα.