ΑΡΧΙΚΗ

Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού 2019

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων την εβδομάδα 12 έως 18 Αυγούστου 2019 στο Δολό.

 

1.  12- 14 Αυγούστου : Σεμινάρια χορού – γλέντι στο καφενείο

Οι τρεις πρώτες ημέρες (12-14 Αυγούστου) ήταν αφιερωμένες στους χορούς της περιοχής μας και συμπεριελάμβανε επίδειξη χορών από τις χωριανές μας Αγνή Φωτοπούλου και Ντίνα Κουτσουμπίνα και ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του χορογράφου Βαγγέλη Γούσια, που ανέλυσε με γλαφυρό και βιωματικό τρόπο τους ρυθμούς και τις διαφορές των χορευτικών μοτίβων της περιοχής του Πωγωνίου.

Ακολούθησε γλέντι και ......εφαρμογή των μαθημάτων στο καφενείο του χωριού.

2. 15 Αυγούστου:

Ένα κοινωνικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στο χωριό το 15Αύγουστο, ήταν ο γάμος της χωριανής μας  Χριστίνας Φούκη (κόρη του Φάνη και της Ρεζίν) με τον Ηλία Κάσσο.

Είναι ευχάριστο να τελούνται τέτοια μυστήρια στο χωριό μας, από τη νεολαία μας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά του Δολού προτιμούν το χωριό για να τελέσουν τους γάμους τους και τα βαφτίσια των παιδιών τους. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Ευχόμαστε τους νεόνυμφους να ζήσουν ευτυχισμένοι!

3. 16 Αυγούστου:

α) Εγκαίνια της βιβλιοθήκης του σχολείου και τιμητική διάκριση του συγχωριανού μας Γιάννη Μποντίνη.

Στην  πρώην αίθουσα διδασκαλίας του πρόσφατα του ανακαινισμένου Δημοτικού σχολείου του Δολού, που μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης και η εκδήλωση απονομής τιμητικής διάκρισης του Γιάννη Μποντίνη. Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αγνή Βραβορίτη, ανακοίνωσε τη δημιουργία της βιβλιοθήκης του χωριού, στην αίθουσα που διαμορφώθηκε κατάλληλα, όπου εκτός από τις βιβλιοθήκες προστέθηκαν τα παλιά θρανία, ο μαυροπίνακας, οι χάρτες και λοιπό υλικό, που σώζεται από την εποχή που λειτουργούσε το Δημοτικό σχολείο στο χωριό. Στη συνέχεια η Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων να τιμήσει τον χωριανό μας Γιάννη Μποντίνη, για την πολύτιμη προσφορά του τόσο στο χωριό, όσο και στον Πολιτιστικό Σύλλογο, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος και ένα από τα ενεργά και ιδρυτικά μέλη του.

Όπως επίσης και σημαντική ήτανε και συνεχίζεται ακόμη η συνεισφορά του στην έκδοση της εφημερίδας «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ», της οποίας από την πρώτο της φύλλο μέχρι σήμερα ήταν και είναι η ψυχή της. Η Πρόεδρος στη συνέχεια διάβασε την ομιλία του Δημητρίου Πότση, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά του Γιάννη στην ίδρυση του Συλλόγου και της εφημερίδας και στη στενή συνεργασία με όλους.

Το βραβείο, που ήτανε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΔΟΛΙΩΤΙΚΑ», παρέδωσε η Πρόεδρος στον τιμώμενο, ο οποίος ευχαρίστησε όλους  για την τιμή που του έγινε και σημείωσε, με την μετριοφροσύνη που τον διακρίνει, ότι όλα έγιναν με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, για το καλό του χωριού μας.

β) Παρουσίαση και προβολή ερασιτεχνικών βίντεο, από Δολιώτες και φίλους του Δολού με θέμα το Δολό:

Στην αυλή του ανακαινισμένου σχολείου, που γέμισε από θεατές, προβλήθηκαν 6 βίντεο μικρής διάρκειας, από ερασιτέχνες Δολιώτες και φίλους του χωριού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου για τη δράση αυτή, που σημειωτέον πρόκειται για πρώτη φορά. Την εισαγωγή και παρουσίαση έκανε ο Άγγελος Κούρος και συμπληρωματικά μίλησε και ο φίλος του Δολού Μιχάλης Αράπογλου. Εμφανίστηκαν με την σειρά που προβλήθηκαν τα παρακάτω βίντεο:

  1. "Τα Παγουνάκια", απόσπασμα από παιδική εκπομπή της ΕΡΤ.
  2. "Χωρισμένο στα τρία" της Χαρούλας Παγούνη
  3. "Δολό - μια συζήτηση, πολλά ερωτήματα, μια απάντηση"
  4. "'Έγκλημα στο Δολό" της Μυρτώς Χρήστου
  5. "Η μνήμη" του Σταύρου Παπαδόπουλου
  6. "Δολιώτες τραγουδιστές" του Γιώργου Μποντίνη.

Τελευταία προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους του Άγγελου Κούρου «Ο Σεβαστός». Είναι η τρίτη ταινία μικρού μήκους του Άγγελου, μετά τον "Αλαφροΐσκιωτο" και την "Αγία Τριάδα των Βουνών" που είχαν προηγηθεί το 2018.

γ) 17 Αυγούστου: Δολιώτικο αντάμωμα

Μια πολύ όμορφη βραδιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στις 17 Αυγούστου 2019 στο πανέμορφο χωριό μας το Δολό. Πιο συγκεκριμένα, οι Δολιώτες διοργάνωσαν, όπως κάθε χρόνο, το ετήσιο «ΔΟΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ», που θεωρείται η πιο σημαντική εκδήλωση της χρονιάς. Ένα αντάμωμα που βοηθά στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Δολιωτών. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός είναι αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό μας, στις ρίζες που μας κρατούν δεμένους με τον τόπο μας. Αντάμωσαν χωριανοί και φίλοι του Δολού. Βρέθηκαν εκεί για να ξαναθυμηθούν τα παλιά, αντάμωσαν με φίλους και γνωστούς, ξανάφεραν στη μνήμη τους τα παιδικά τους χρόνια. Η συμμετοχή φέτος ήταν μεγαλύτερη από προηγούμενα χρόνια, ίσως λόγω της δημοσιότητας που έλαβαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις, με την κυκλοφορία της σχετικής αφίσας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και το ότι ο χορός στο χωριό μας διατηρεί την αυθεντική έκφραση του γνήσιου και παραδοσιακού χορού. Συμμετείχαν πολλοί ξενιτεμένοι Δολιώτες αλλά και φίλοι και κοντοχωριανοί. Την εμφάνισή τους έκανε και ένα γκρουπ ξένων τουριστών, που συμμετείχε και στο χορό! Εξάλλου είναι γνωστή σε όλους η φιλοξενία μας, αλλά και το γλέντι μας. Τη βραδιά άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών Φοίβος Κουβαράς, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό και στις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, όπως επίσης και στην προσφορά των μονίμων κατοίκων του χωριού μας. Ακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αγνής Βραβορίτου και του Προέδρου της κοινότητας Βαγγέλη Δάκα. Η εκδήλωση κύλησε όμορφα, μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα, με το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό (κρέας με πιλάφι) και τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος του δικού μας Βασίλη Δάκα στο κλαρίνο και Βαγγέλη Δάκα στο τραγούδι. Με δεδομένο τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η πατρίδα μας, η εξακολούθηση αναβίωσης της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα πόσο μάλλον όταν σ’ αυτήν την προσπάθεια βγαίνουνε μπροστά τα παιδιά μας το μέλλον αυτού του τόπου. Η νεολαία μας όπως πάντα έδωσε το παρόν της, βοηθώντας στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και κρατώντας τον χορό μέχρι τις πρωινές ώρες.

Και του Χρόνου!