ΑΡΧΙΚΗ

Οι γιορτές του Πάσχα στο Δολό

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού  κατά την οποία κορυφώνεται το Θείο Δράμα και είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Το πρωί γίνεται ο στολισμός του επιταφίου συνήθως από κοπέλες του χωριού.

Παραδοσιακά στο χωριό  οι γυναίκες του χωριού με πολύ μεράκι και αγάπη στολίζουν κάθε χρόνο τον Επιτάφιο με τρόπο τελετουργικό και ξεχωριστό, προσδίδοντας ιδιαίτερο τόνο τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Έδιναν πάντα  έμφαση στα άνθη της εποχής δεδομένου ότι στο Δολό  την άνοιξη  ανθίζει κάθε λογής λουλούδι.

Όλα τα παιδιά αγόρια και κορίτσια ξεχύνονταν στους κήπους και στην εξοχή για να μαζέψουν μαργαρίτες, παπαρούνες και άλλα αγριολούλουδα  καθώς  και πασχαλές και κουτσουπιές. Οι πιο θαρραλέοι έφερναν από απότομους κρημνούς του λάκκου τις άγριες βιολέτες, με ένα υπέροχο  χρώμα μπλε και μωβ με ιδιαίτερο και έντονο άρωμα.

Αυτό συνέβη κι εφέτος. Λιγοστό το εκκλησίασμα, αλλά το έθιμο έγινε. Στολίσαμε τον επιτάφιο, συνοδέψαμε τον παπά Βασίλη και τον Βασίλη Δάκα στα εγκώμια, καθίσαμε και στην αυλή του καφενείου κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο και ευχηθήκαμε για καλή ανάσταση. Φεύγοντας πήραμε και το βιολογικό μας αρνί για τη σούβλα και όλα πήγαν καλύτερα.

Τα πάντα  στο χωριό τα νοιώθεις και τα απολαμβάνεις  αλλιώτικα.

 Άνθρωποι, φύση, αντικείμενα, όλα έχουν κάτι να σου πουν κάτι να σου υπενθυμίσουν, και να σε αναγκάσουν να παρατείνεις τη διαμονή σου.